Vill du se en stjärna?

Under 20 års tid fotograferade Kristina på den stora filmfestivalen i Berlin. Det blev även många besök på andra filmgalor runt om i Europa, Taschkent och i Havanna på Cuba. Med åren byggde hon upp ett arkiv med tusentals bilder på filmstjärnor.

”Till utställningen på GyllenGården har vi sökt efter ett tema för att kunna göra ett urval. Temat blev ”Glada stjärnor”, vilket gallrade bort många bilder berättar Kristina, med ett skratt.

Att ta fram bilderna har krävt många timmars jobb och en djupdykning i det stora arkivet, som inneburit många återupplevda minnen. Nu är det arbetet klart och det ska bli roligt att få visa upp mina stjärnor i det fina galleriet på GyllenGården.”

 

Kristina flyttade till Berlin i början på 1970-talet för att studera vid Goethe institutet. Där utbildade hon sig så småningom till fotograf.

Från 1978 har hon arbetat som frilansfotograf för olika tyska tidningar, bl.a. Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung och skandinaviska tidningar som DN, DI, Expressen, Kvällsposten, Aftenposten och Chaplin. Hennes bilder har även publicerats i otaliga tyska och svenska böcker, filmer och bildband. Kristina har mest arbetat i mellan- och Östeuropa men även i Kina, Japan, Sydamerika och Vietnam. 

Kristinas specialitet, förutom filmstjärnor, är socialpolitiska reportage med tyngdpunkt på kvinnornas situation. 1993 fick hon Berlins kvinnopris för sina bilder på kvinnors situation i Berlin. 

1991 köpte hon ett hus i Gårdlösa och efter 35 år i Berlin flyttade hon 2006 till Smedstorp för gott. Sedan dess har hon frilansat på diverse tidningar och engagerat sig i olika lokala projekt.

Bilderna på utställningen är s.k. Digigraphier. Denna metod för framställning av bilder gör det möjligt att producera små certifierade upplagor, med utomordentlig kvalitet och hållbarhet.

 

« Tillbaka till Utställningar